Dişte oluşan çürüğün aşırı ilerlemesi, dişte kırılmalar vb. durumlarda dişin sinirlerinin kısmi ya da tamamen hasar görmesi ya da dişin canlılığını kaybetmesi ile oluşan ağrının ve enfeksiyonun giderilmesi için dişin sinir ve damarlarının alınması ve antiseptik bir pat ile doldurulması işlemidir.
Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürüklerde, Travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırıkların meydana geldiği durumlarda, Ortodontik tedavi sonucu dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin canlılığını kaybettiği durumlarda, İlerlemiş diş eti hastalıklarında,
Dişlerde ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde, canlılığını kaybetmiş tüm dişlerde, diş köklerinde oluşan iltihabi durumlarda..
Dişinizde sıcak soğuk hassasiyeti,
Özellikle geceleri hiçbir uyaran olmadan ağrı,çiğneme sırasında ağrı oluyorsa
Sinirlerin ölmesi sonucu dişinizde renk değişimi,
Apse oluşumu sonucu yüzünüzde şişlik,
Bazı durumlarda hiçbir belirti olmaksızın yapılan dental ve radyolojik muayenelerde tedavi gerektiği anlaşılır.
Eğer diş canlı ise ilk önce yapılan anestezi ile hiçbir ağrı hissetmemeniz sağlanır.
Çürük temizlenir ya da kırık parça çıkartılır ve dişin sinirlerine ulaşılır.
Dişin kökündeki sinir ve dokular temizlenir.
Kök ucuna kadar kök kanalı şekillendirilir.
Dişin durumuna göre tek seans tedavi yapılabileceği gibi birkaç seans süren tedavilerde olabilir.
Seans aralarında kök içini ve kök ucunu iyileştirecek ilaçlarla pansuman yapılır.
Kanal tedavisi bitim aşamasında kanal içerisi özel dolgu maddeleriyle kök ucuna kadar doldurulur.
Anestezinin etkisi geçene kadar birşey yenmemeli ve içilmemelidir.
Tedavi boyunca tedavisi yapılan dişin olduğu bölgede kuruyemiş ve benzeri sert yiyeceklerden ve sakız gibi yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır. En çok diş kırıkları seanslar arasında görülmektedir.
Tedavi seansları arasında geçici dolgunun düşmemesine dikkat edilmelidir.
Kök kanal tedavisi sırasında anestezi yapılacağı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez.
Tedavi sonrasında dişte özellikle çiğneme sırasında hafif bir ağrı ve hassasiyet olabilir. Tedavi sonrası birkaç gün hafif bir antienflamatuar ilaç kullanmakta sakınca yoktur.
Günümüzde kanal tedavisinde kullanılan maddeler ve teknikler sayesinde kök ucundaki apselerin büyük çoğunluğu tedavi edilebilmektedir ve böylece dişin çekilmesine gerek kalmamaktadır.
Normal şartlarda kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Ancak ileri enfeksiyon varlığında ya da dişte aşırı hassasiyet durumunda antibiyotik verilebilir.
Kanal dolgusu, kök kanalının temizlenip doldurulması işlemidir. Dolgu işlemi ise dişin ağız içinde görünen kron kısmının harabiyet miktarına göre kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile restore edilmesidir.
Steril koşullarda ve doğru yapılmış kanal tedavilerinin başarı oranı %90 – 95 arasındadır. Tedavi sırasında temizlenmeyen sinir dokusu kaldıysa, kök kanal dolgusunun ve üst dolgusunun yeterli yapılmadığı durumlarda kanal içerisine mikroorganizmaların sızmasıyla, tedavi sırasında perforasyon ya da kırıkların oluşmasıyla kök kanal tedavisinin başarısızlığından bahsedilir. Başarısız bir kanal tedavisini yemek sırasında dişlerde ağrı, spontan ağrı, kök ucunda şişlik ve kızarıklık belirtilerinden anlayabiliriz.
Başarısız kanal tedavisi yenilenerek, tedavi tekrarlanır. Bu işlem yetersiz kalıyorsa apikal rezeksiyon işlemi uygulanarak, kök ucuna cerrahi olarak ulaşılır, enfeksiyon temizlenir ve kapatılır. Kanal tedavisi tekrarlanması ve cerrahi müdahale yetersiz kalırsa dişin çekimi düşünülmelidir.
Kanal tedavisi sonucu diş canlılığını kaybettiği için daha kırılgan bir hale gelir. Kanal tedavisi gören dişlerde çok fazla madde kaybı olduğu durumlarda daha kırılgan hale geldikleri için tedavi sonrası dişe kaplama dişler tercih edilmelidir.
Kanal tedavisi yapılan dişin üzerine eğer çok fazla madde kaybı yoksa normal dolgu, fazla madde kaybı varsa dişin kırılmasını engelleyecek inley, onley tedavileri yapmak gereklidir. Eğer hiç diş duvarınız kalmamışsa ancak kökler sağlamsa kök kanalından destek alan bir post(kök-kanal içi vida) yapılıp üzerine kron kaplama yapmak gerekir.
Kırılma riski daha azdır.
Dişe hem mekanik hem de kimyasal olarak yapışır.
Full seramik restorasyonların altında metal yansıması olmadığı için estetik bir görüntü elde edilir.
Hayır, post kanallı dişlerin kanallarının içine yapılan bir işlemdir. Cerrahi bir işlem değildir. Yapılış bakımından kanal tedavisine benzer. İmplant diş eksikliğinde yapılır ve kemiğin içine yapılır, cerrahi bir işlemdir.
Evet, kullanılan malzeme manyetik olmayan bir metalden (krom-kobalt bileşiminden) yapılır ve MR gibi manyetik alanlara girebilir, havalimanı ve AVM gibi yerlerde metal detektöründen geçebilirsiniz.
Kanal tedavisinde alet kırılması durumunda ne yapılmalıdır?
Aletin kırıldığı yere göre değişmek üzere; dişin üst kısınlarına yakınsa çıkartılması denenebilir, kök ucuna yakın kısımda ise yanından geçilmeye çalışılır. Tam kök ucunda kırılmışsa bir şey yapmak gerekmeyebilir.
Yapay diş hiç bir zaman doğal dişin yerini tutamaz. Bu nedenle diş hekimliğinde uygulanan tüm diş tedavilerinde amaç dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda kalmasını sağlamaktır.
implant, porselen kaplama, zirkonyum kaplama, e-max, porselen laminate ve kompozit laminate, şeffaf plak ile ortodonti ve tel tedavisi ile ortodonti, kanal tedavisi, estetik dolgu, diastema kapama, pedodonti, diş eti hastalıkları tedavisi, tüm çene ve diş cerrahisi işlemleri gibi bütün diş hekimliği branşlarında hizmet vermekteyiz.
Randevunuz için arayınız.