whatsapp
Facebook
Instagramp
whatsapp

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi

Diş eti çekilmesi nedir?

Diş etlerinin dişin mine tabakasından ayrılarak köküne doğru kayması ve dişin kök yüzeyinin açığa çıkmasıdır. Beraberinde kemikte de kayıp olabilir.

Diş eti çekilmesinin sebepleri nelerdir?

Aşırı sert veya yanlış fırçalamak, diş sıkma/gıcırdatma, sürekli bir şeyleri ısırma(kalem, toplu iğne) vb. gibi birçok etmene bağlı olabileceği gibi diş eti hastalıklarına veya hormonal düzensizliklere de bağlı olabilir. Ailesel olabileceği gibi kötü oral hijyene (ağız bakımının yeterli olmamasına) de bağlı olabilir.

Diş eti çekilmesinin belirtileri nelerdir?

Çoğunlukla ilk belirti hassasiyettir. Açığa çıkan kök yüzeyleri sıcak/soğuğa karşı mine tabakasına göre daha hassastır. Bununla beraber dişlerde uzamış ve estetik dışı görüntü, ilgili bölgenin dişten daha koyu renk olması, diş etlerinde kanama şikayeti, sabah kan kokusuyla/tadıyla karşılaşma, diş etlerinde kızarıklık şişlik gibi görüntüler de fark edilebilir.

Diş eti çekilmesi tedavisi nasıl yapılır?

Diş eti çekilmesinin tedavisinde problemi bulup kaynağına inmek en doğru yaklaşım olacaktır. 6 ayda bir diş hekimi kontrolü, yılda bir diş taşı temizliği ve ağız bakımını aksatmamak temelde çekilmenin önüne geçmekte yeterli olacaktır. Ancak çekilme ya da iltihaplanma miktarı fazla ise hekiminiz sizi ilaç (antibiyotik, ödem sökücü, antiseptik ağız gargarası vb.) desteği ile birkaç seans temizliği veya diş eti uzmanı tarafından diş eti operasyonuna yönlendirebilir.  Unutmayın, öncelik çekilmenin ilerlemesini durdurmaktır.

Diş eti çekilmesi için risk grubunda mıyım?

Ağız hijyeninin kötü olması durumunda her yaş grubunda gözlenebileceği gibi,  ailesel geçişi olan tiplerde 35 yaş; olmayanlarda 30 yaş sonrası tehlikeli kabul edilir. Sigara veya alkol kullanımında risk artacağı gibi diyabet ve hormonsal rahatsızlığa sahip bireyler de risk grubu içerisindedir.

Diş taşı temizliği sırasında hassasiyet hisseder miyim?

Diş taşları temizlenirken sadece soğutmak için kullanılan suyun hassasiyeti olabileceği gibi, ağrısız lokal anestezi kullanılarak hiçbir şey hissetmeden tedavi gerçekleştirilebilir.

Diş taşı temizliği ne kadar sürer?

Diş taşı temizliğinin bir seansı diş taşı miktarına göre ortalama 20-40 dk arası sürmedir.

Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet hisseder miyim?

Diş taşı temizliği sonrası taş kaplı kök yüzeylerinin açığa çıkması sonucu birkaç gün dişlerde hassasiyet hissetmek mümkündür. Genelde 2-5 gün arasında vücut dişlerin açığa çıkan köklerinin çevresinde bir bariyer oluşturarak hassasiyeti geçirir. Hassasiyetin çok olduğu durumlarda veya ağrı eşiği düşükse hekiminizden hassasiyet önlemesi için florlu vernik kullanmasını talep edebilirsiniz.

Diş eti, ağzın zayıf bir bölgesidir. Gingivitten, periodontitise dişleriniz çok fazla hastalığa maruz kalabilir. Gingivit, bakteri varlığı sebebiyle diş etinde enflamasyon (iltihap) ortaya çıkmasıdır.

Alanında Uzman Hekimlerimiz tarafından;

implant, porselen kaplama, zirkonyum kaplama, e-max, porselen laminate ve kompozit laminate, şeffaf plak ile ortodonti ve tel tedavisi ile ortodonti, kanal tedavisi, estetik dolgu, diastema kapama, pedodonti, diş eti hastalıkları tedavisi, tüm çene ve diş cerrahisi işlemleri gibi bütün diş hekimliği branşlarında hizmet vermekteyiz.

Randevunuz için arayınız.

+90 412 223 27 74